איתן לשם | הארץ | פורסם 14/04/22
חבית של כסף: בעולם כל כך כאוטי דווקא
ויסקי סקוטי הופך להשקעה כלכלית
כך הפך הוויסקי לאפיק השקעה לכל דבר, והאם הוא בכלל משתלם?
וויסקי. הבטחות לתשואה גבוהה, אך מדובר בהשקעה בעלת סיכון צילום: barmalini / Shutterstock.com
בעולם מעורער ולא יציב, כשענף הטכנולוגיה נראה לרבים כמו בועה שממתינה להתפוצץ והשקעות סולידיות כבר לא מניבות רווחים משמעותיים,המשקיעים מחפשים אפיקים אחרים להניח בהם את הכסף שלהם. זהב חזר לכותרות בגדול, בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה וההצטיידות של פוטין במתכת הנחשקת כדי לשמור לעצמו עתודות כלכליות לימי מחסור. אבל לצד הזהב המוכר ישנם גם אפיקי השקעה אחרים, בלתי שגרתיים לחלוטין, למשל –ויסקי.
בין בליל ההודעות המגיעות לנייד וזועקות "השקעה בטוחה" או "תשואה מובטחת", בלטה דווקא הבטחה אחת מוזרה. "ברוכים הבאים לעולם הוויסקי להשקעה" קראה הפרסומת, ומאחר שלא צריך הרבה יותר מתמונה של ויסקי סקוטי כדי לפתות אותנו, הקשנו על הפרסומת של חברת My whisky,הישראלית. כמובן שחיפוש מהיר ברשת מוצא לא מעט חברות שמציעות לתווך במכירת ויסקי להשקעה, כמו גם ברוקרים של חביות ללא תיווך. בין היתר בחברות כמו Casktrade, Spiritfilled או .Whiskeywealthclub
לפני שמחליטים על השקעה באפיק מסוים, בוודאי כזה שאינו נמנה על רשימת ההשקעות הבטוחות, כדאי לחקור מעט על הנושא. אך מאחר שמדובר בעולם אותו רבים מאתנו שותים ולכן גם די שוחים בו, ההבנה של הממבו ג'מבו הפיננסי שמאחורי כלכלת חביות הוויסקי לא דורשת הרבה. המשוואה פשוטה:העולם שותה וויסקי ומוכן לשלם עליו הרבה, בוודאי על נוזל שממתין בחביות יותר מ-12 שנים. לא נראה שזה עומד להשתנות בקרוב וזוהי כל תורת ההשקעה בוויסקי.
שוק הוויסקי העולמי שווה 60 מיליארד דולר, הוא פעיל למעלה מ-500 שנה,וכרגע הוא נמצא בצוואר בקבוק כמעט חסר תקדים. מחסור בחומרי גלם)מבקבוקי זכוכית ועד חביות עץ(, קשיים בשרשרת האספקה )15 ימים למשלוח ויסקי בין סקוטלנד לספרד, במקום יומיים בימים שלפני המגפה, למשל(, ועיבוי המעמד הבינוני בהודו ובסין, שמגולם בעלייה בדרישה לוויסקי משובח, כל אלה יוצרים מחסור ועמו עליות מחירים.
אלא שעם כל הכבוד לקשיים והדרישות, קשה לייצר עוד ויסקי, בוודאי סקוטי ועל אחת כמה וכמה משובח. לכן הצרכנים פוגשים יותר "סדרות מיוחדות ומוגבלות" של המשקה, שנועדו לפצות על המחסור העולמי בוויסקי בן 12 שנה,ובעליית מחירים עקבית מאידך. בשוק כזה, בו הדרישה רק הולכת ומתעצמת וההיצע נותר יציב, ואולי יורד, האם מדובר בהשקעה נבונה?
פנינו אל סוכן השקעות הוויסקי הקרוב לביתנו וקיבלנו אפשרויות השקעה בחביות ויסקי, סקוטי בלבד. הבסיס פשוט – קונים חבית ויסקי שמאוחסנת,מטופלת ומבוטחת במחסן בסקוטלנד. לאחר 12 שנים או כל תקופה אחרת,החברה תמכור עבורכם את החבית עם הבטחה להכפלת ערך ואף יותר. אפשר גם לבקבק מעט ויסקי בכל כמה שנים, כדי שהמשקיע ייהנה בעצמו מעט מהמשקה שבבעלותו שמתיישן לו אי שם בסקוטלנד.
"ויסקי משתפר ומשתבח עם השנים, לא צריך להיות מדען טילים כדי להבין את זה", מבהיר מיד סוכן המכירות. "ההשקעה הזו משתלמת בגלל שני משתנים –השתבחות הוויסקי, שמוסיף לעצמו ערך בכל שנה בחבית, ואלמנט הנדירו ּת של חביות בנות למעלה מ-12 שנים. 90% מהחביות בעולם מבוקבקות בגיל 12,ולכן כל שנה נוספת שהוויסקי נשאר בחבית מעלה משמעותית את הערך שלו",הוסיף.
ב-My whisky טוענים כי הם כבר מטפלים בהשקעות ויסקי בסך חצי מיליון דולר, מתחייבים לדוחות שנתיים על ההשקעה ומטפלים בכל היבטי השימור והמכירה העתידיים. הם, כמובן, לא המציאו כלום. חברות רבות מציעות השקעה בחביות ויסקי, כאפשרות השקעה מניבה במיוחד אך לטווח ארוך. אז אילו חביות ניתן לרכוש? על פי ההצעה שנשלחה אלינו אפשר להניח ידיים על חבית ויסקי של קאול איילה, שנחתמה באוקטובר 2007 בכ-16 אלף ליש"ט;קרייגלאכי מ-2009 ב-22 אלף ליש"ט; גלנרות'ס שהוכנס לחבית שרי ב-2013,תמורת 19 אלף ליש"ט; בנריאך שרי מ-2009 או לדאייג מ-2009 ב-16 אלף ליש"ט כל אחד; וארבלור בחבית בורבון מ-2014 תמורת השקעה ראשונית של 14 אלף ליש"ט.
אבל האם השקעה בוויסקי מהווה השקעה נטולת סיכונים? עופר זאבי, סוכן השקעות וביטוח פנסיוני בחברת עירד פיננסים, לא התבשם מאדי הוויסקי. "צריך לומר שבעייתי מאוד להדביק חותמת כזו או אחרת על אפיק השקעה שאני לא מכיר על בוריו", זאבי מבהיר. "יחד עם זאת, אני לא בטוח שהייתי רץ להשקיע באפיק הזה, של רכישת חבית הוויסקי, פשוט משום שאני צריך לסמוך לחלוטין על החברה שמנהלת את ההשקעה עבורי. במקרה הזה החברה אחראית על הכל ועם קורה משהו אז אין כל כך עם מי לדבר, שוב מבלי להכיר את החברה המדוברת או את ההשקעה שהיא דורשת. במידה ומדובר בחברה אמינה, וכל משקיע מחליט בעצמו לגבי זה, בהחלט ייתכן שזה אפיק השקעה שיוכיח את עצמו ואולי אפילו ישתלם. אני, בכל אופן, נשאר עדיין בשוק ההון".
לכך יש להוסיף גם את "נתח המלאכים" המפורסם, שהוא הוויסקי שמתאדה מן החבית בהיקף של כ-2% בכל שנה. אמנם, בגינו ההשקעה לא מחויבת במס בבריטניה אך הוא מפחית את חומר הגלם הסופי בחלוף 12 שנים או יותר.
למרות הדברים הללו, נציג המכירות ממשיך להבטיח לנו הרים וגבעות. "יש התעניינות מצד בתי השקעות פרטיים בארץ", הוא מצהיר ומוסיף "זה זהב נוזלי". בעולם בו הכל
נזיל, מעתיד האנושות ועד שער הדולר, הוויסקי הפך להשקעה כלכלית לכל דבר בעניין. כי אם יש רק דבר אחד בטוח במציאות שלנו, הוא שהצמא האנושי לאלכוהול משובח עתיד רק לגבור, אפרופו קטסטרופות אקלימיות או מלחמתיות. עכשיו רק צריך למצוא 20 אלף ליש"ט מיותרים.